monroe.ba
Pratite nas na facebooku
info@agencijakosmopolit.com
+387 32 407 700
Datum: 10.05., 25.10., 22.11.2024.
Država: Republika Turska
Cijena: 1749 KM7 dana - Avion :
Rezerviši!

Ako postoji bajka o čarobnoj glinenoj zemlji, vjerojatno će biti napisana o Kapadokiji! Dobrodošli u zemlju vila, predivnih konja, najljepših krajolika na svijetu dopunjenih šarenim nebom… Kapadokija je turska regija, mjesto puno ljepota od kojih zastaje dah te jedinstvenih kamenih formacija u kojima su drevni narodi stvarali svoje domove i svetišta. Ovdje se mogu pronaći vilinski dimnjaci i podzemni gradovi, stvoreni u vulkanskim stijenama i špiljskim crkvama. Vulkanske erupcije i erozija stvaraju ove krajolike desecima milijuna godina, a rezultat izgleda kao da se priroda poigrala čarobnim štapićem! Veličanstvena ljepota ovog područja najbolje se može vidjeti iz zraka. Šareni baloni sastavni su dio Kapadokije i nadopunjuju prizor iz bajke. Cijelo iskustvo upotpunit ćemo nevjerojatnom turskom hranom i gostoprimstvom. Vinuti se visoko u oblake i opet smo slobodni! Idemo li?

1. dan, SARAJEVO – ISTANBUL- KAPADOKIJA
Sastanak putnika na sarajevskom aerodromu dva sata prije polaska. Nakon preuzimanja putne dokumentacije od strane voditelja putovanja prijava na let i polijetanje aviona za Istanbul (Turkish Airlines) u 9:00 sati. Po dolasku u Istanbul nastavak putovanja za Kapadokiju. Dolazak u Kayseri/Nevsehir te organizirani prijevoz do hotela u Kapadokiji. Smještaj u hotel, večera i noćenje. Satnice leta iskazane su na dnu programa.

2. dan, KAPADOKIJA: GÖREME – ÜRGÜP
Nakon ranijeg doručka odlazak u cjelodnevno razgledanje pokrajine Kapadokije, gdje su snažne erupcije vulkana Erdžijasa prije 3 miliona godina formirale jedan od najspektakularnijih pejzaža na svijetu. Obilazak muzeja na otvorenom Goreme, Zelve i Pasa, te Doline deva (Doline iluzija). Obilazak lokacije Göreme, grada smještenog u stijenama, nastao u vrijeme ranog kršćanstva, kada je ono bilo zabranjeno, a kršćani proganjani. Slijedi panoramsko razgledanje tipičnog grada ove pokrajine, Ürgüpa. Nakon večere predlažemo (uz doplatu) odlazak na poznati “ples derviša” u autohtonom ambijentu. Povratak u hotel. Noćenje.

3. dan, KAPADOKIJA: DOLINA GOLUBOVA – DERINKUYU – UÇHISAR
Nakon doručka odlazak preko doline golubova (foto stop) u obližnji podzemni grad, Derinkuyu, ukupno čak 7 spratova ispod zemlje iz doba ranog kršćanstva. Foto stop kod „3 ljepotice“ (vilina dimnjaka). Zatim odlazak do Uçhisara, dvorca utvrde smještene na putu od Nevsehira prema Göreme, na najvišem dijelu Kapadokije. Utvrda Uçhisar je kroz povijest bila mjesto utočište zbog svoje prirodne arhitekture, jer unutrašnjost utvrde čini labirint prolaza. Pauza za ručak u okolici gradića Avanos koji leži na Crvenoj rijeci, najdužoj turskoj rijeci. Nakon razgleda slobodno vrijeme do večere. Mogućnost odlaska na tursku večer s bogatim programom (uz doplatu). Noćenje.

4. dan, KONYA
Doručak i odjava iz hotela. Odlazak do Çatalhöyük, arheološkog nalazišta upisanog u UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine, obilazak lokaliteta te preko Karavan-saraya(Sultanhan) nastavak putovanja prema Konyi. Panoramsko razgledanje i posjeta muzeju Mevlana i džamiji Selima II. Smještaj u hotel i večera. Noćenje.

5. dan, KONYA – PAMUKKALE
Nakon doručka odjava iz Konye te vožnja za Pamukkale (”Pamučna tvrđava”), čudesan plato boje bijelog pamuka koji su stvorile naslage vode bogate kalcijem. Nakon toga slijedi obilazak i jednog od najpoznatijih antičkih nalazišta u Turskoj – Hierapolisa gdje su ostaci crkve i grob apostola sv. Filipa, amfiteatar, groblje sa sarkofazima te obilazak samih Pamukkala, “Crvenih slapova“, gdje izvire topla, ljekovita voda. Ovisno o vremenskim prilikama predviđa se i kupanje u termalnim bazenima. Prijava u hotel, večera i noćenje.

6. dan, PAMUKKALE – EFES – KUŞADASI
Nakon doručka i odjave iz hotela nastavak ture prema Efesu uz zaustavljanje kod kuće Djevice Marije. Po dolasku obilazak Efesa, antičke metropole, ostataka velikog pozorišta, Odeona, biblioteke, rimske kupelji, agore te ostataka jednog od sedam čuda starog vijeka, Artemidinog hrama i bazilike apostola Sv. Ivana, te brdo uznesenja. Nastavak putovanja prema Kuşadasiju. Večera i noćenje u Kuşadasiju.

7. dan, KUŞADASI – IZMIR – ISTANBUL- SARAJEVO
Doručak i odjava iz hotela. Vožnja do Izmira, mediteranskog grada i luke s blizu 3 milijuna stanovnika, panoramski razgled. Prijevoz do aerodroma i prijava na let. Nastavak putovanja prema Sarajevu. Dolazak u Sarajevo.

Rok za prijavu: 7 dana prije puta ili dok ima slobodnih mjesta
Minimalan broj putnika: 20

Podaci o aranžmanu

Cijena aranžmana: 1749 KM po osobi

 

Aranžman uključuje:

– prijevoz avionom u ekonomskoj klasi na relaciji Sarajevo – Istanbul – Kapadokija – Izmir – Istanbul – Sarajevo
– aerodromske takse i naknade
– šest polupansiona (doručak i večera) u hotelu 4* u Turskoj na bazi noćenje/doručak/večera u dvokrevetnim sobama prema programu ( 3 polupansiona u Kapadokiji, 1 polupansion u Konyi, 1 polupansion u Pamukkale, 1 polupansion u Kusadasi)
autobus za vrijeme cijele ture (autobusi su turističke klase s klima uređajem)
– uključen 1 komad predane prtljage koja se prijavljuje po osobi (svaki kofer do 23 kg) + 1 komad ručne prtljage (do 8 kg, dimenzija 55x40x23 cm)
– razgledavanja i izlete prema programu
– voditelja putovanja – vođenje tokom cijele ture na našem jeziku
– lokalni vodič na našem jeziku

Aranžman ne uključuje:

– fakultativni izleti
– putno zdravstveno osiguranje – 14 KM po osobi

FAKULTATIVNI IZLETI:
– Ples Derviša u Kapadokiji
– Tursko veče
– let balonom
– ulaznice za objekte koji se posjećuju tokom razgledanja, paket ulaznica 150 EUR, (plaćanje u poslovnici), paket ulaznica uključuje ulaznicu za Uchisar, Goreme, Zelve, Derinkuyu ili Kaymakli, Sultanhan, Mevlana, Hierapolis, Efes, St.Jean, Kuća Sv.Marije.)
[/list]

VAŽNE NAPOMENE ZA PUTOVANJE “KAPADOKIJA”
● Rok za prijavljivanje za ovo putovanje je 20 dana prije polaska na putovanje ili do popune mjesta.● Potrebno je najmanje 20 putnika za realizaciju ovog putovanja. ● Uz blagovremeni upit u poslovnicama Kosmopolita, postoji mogućnost smještaja u jednokrevetnim ili trokrevetnim sobama.

USLOVI I NAČIN PLAĆANJA
● Prilikom prijavljivanja i zaključivanja ugovora o putovanju, uplaćuje se akontacija u iznosu od 40% cijene a najkasnije 20 dana prije polaska na putovanje uplaćuje se preostalih 60% do punog iznosa cijene putovanja.
● Plaćanje može biti: 1) Avansno: a) gotovinom, b) uplatom na račun Kosmopolita. 2) Putem administrativne zabrane sa firmama sa kojima Kosmopolit ima potpisan ugovor.

OPŠTE NAPOMENE ZA PUTOVANJA U ORGANIZACIJI KOSMOPOLIT-a
●Kosmopolit zadržava pravo da, u slučaju izmjene cijene prijevoza, izmjene deviznog kursa, nedovoljnog broja prijavljenih putnika i slično, izmjeni cijenu putovanja za odgovarajući iznos ili otkaže putovanje najkasnije pet dana prije polaska na putovanje.

Uz program važe OPŠTI USLOVI PUTOVANJA turističke agencije Kosmopolit.